Cirkus Marinen

Cirkus Marinen af Kurt Lundholm, er en nøgleroman, der efterfølger romanen Søridderne- altså nummer 2 i Søridder serien. Den kan læses selvstændigt eller i forbindelse med den første bog i serien.

 

Cirkus Marinen dækker perioden fra 1966 til 1979 hvor søofficeren Benny under den kolde krig oplever de mange farverige personer i søværnet i den ene spændende tjeneste efter den anden.Titlen referer til det udtryk, der i Søværnet ofte blev brugt af stampersonel og værnepligtige når myndighederne - særlig personelmyndighederne kvajede sig.

 

Det er periode før 1968 oprøret slog helt igennem, og hvor chefer var chefer, og kunne og turde træffe beslutninger, og ikke som det senere ofte var tilfældet blev ført som dukker i et dukketeater af talsmænd, fællestillidsmænd og politikere, og derfor havde svært ved at tage beslutninger. Derfor valgte de som i dag af bekevemmeligsgrunde at synge med på admiralens vise:"I landsmænd her, som gerne vil nå op på vor samfunds stiges allerhøjeste top,flyd med, men hold jer i enhver forstand til stadighed og altid fra det dybe vand".

 

Den omhandler mange morsomme historier fra en tid med store forandringer, hvor søværnet langsomt blev bygget op til en moderne flåde,og hvor der stadig var mange farverige personer i Søværnet. Persontyper, der i dag, i vores politisk korrekte samfund desværre ikke findes mere.

 

Forfatteren har i bogen valgt at komme tæt på nogle af de ufortalte historier der i søværnet gik som kabysrygter eller vandrehistorier. Noget, der kan falde de få sarte officerer uden humoristisk, for brystet. Til dem, er der kun at sige:

 

"You shouldn't have joined the navy if you can't take a joke".

Uddrag af CiRKUS MARINEN:

 

”Vi skulle aldrig have sendt dem det julekort med tak for godt samarbejde”, sagde chefen.

”Kan vi ikke annullere det – sende et nyt hvor vi tilbagekalder det”, sagde Regnemanden.

”Jo,” sagde chefen”, giv mig signalblokken”.

Chefen skrev nu det berømte signal, fra ROTA til chefen for LAM: ”Cancel my Christmas Card!”

Et signal, der gav genlyd i hele Søværnet, for det viste, at selv om de fleste af søværnets personel kunne se de morsomme i det, så kunne chefen for Langelands Mariendistrikt ikke se det morsomme i signalets ordlyd. Han beordrede tredje juledag ROTA til Bagenkop med besked om at skibschefen skulle stille hos chefen for LAM iført tjenestefrakke og sabel kl. 10.00.

ROTA ankom til Bagenkop kl.09.30 og chefen blev afhentet af en tjenestevogn. Benny og Regnemanden gav ham faldrebshonnør da han gik ned af landgangen, og Benny råbte efter ham: ”Held og lykke – håber du fortæller ham, hvad vi mener om hans umulige officerer”. (Faldrebshonnør er en hilsen til skibschefen og visse VIP personer når de kommer ombord eller forlader skibet).

Chefen svarede ikke, men hoppede ind i tjenestevognen.

Kort før frokost var han tilbage igen, og Benny og Regnemanden var igen på plads og gav ham faldrebshonnør da han kom ombord.

Benny sagde smilende da han steg ind på dækket og modtog sin hilsen: ”Nå er du allerede tilbage – jeg havde ellers regnet med at han bød dig på frokost!”

”Nej han bød ikke på frokost, men jeg har nok nået min slutstillingen”, sagde han og gik ned på lukafet for at skifte tøj.

Ved frokost fik alle så historien om den sure marinedistrikts chef som åbenbart ikke havde humoristisk sans. Han havde holdt en lang belærende tale for skibschefen og lovet ham, at det ville blive indberettet til både SOK og søværnskommandoen(SVK).

”Da jeg endelig fik lejlighed til at svare, fortalte jeg ham, at vi gerne ville uddanne hans unge officerer så de bedre kunne vurdere hvilke enheder der skulle investigeres, såsom mål størrelse, fart og sejladsmønster. Det blev taget meget ilde op – han blev helt kokrød i ansigtet af raseri, og sagde pludselig at audiensen var ovre”.

”Ja”, sagde Benny”, de artillerister har sgu aldrig haft humoristisk sans – det skyldes nok, at de er så kortbenede at gamacherne skraver dem i skridtet”.

Et vers fra gamle ISE sejleres sang:

Sejl mig ud der nord for Skagen, der hvor alle mænd er først, hvor ”De Ti Bud” ikke gælder, hvor man kronisk føler tørst.

Hør, nu kalder Tværås piger, som de ofte før har kaldt,

bag ved Klubbens gule gavle var der mang’ og en der faldt.

Jeg er også faldet tit, fordi trappen, den var slidt

hvem er dog det fjols der siger, at det altid kun var sprit?

Kom igen til Dossehavn, til din labre piges favn,

Glemt blev konen, glemt blev barnet, når hun hviskede ømt dit navn.

Blad anmeldelser:

 

Jydsk Marinehjemmeværnstidende

 

Af redakBjarne Kodal- maj 2012.

 

“Cirkus Marinen”

Pensioneret orlogskaptajn og tidligere fartøjsfører i marinehjemmeværnet Kurt Lundholm Christoffersen- blandt venner kaldet ”Stoffer” er i foråret 2012 barslet med sin anden bog i trilogien om den opdigtede person Bennys oplevelser til søs.

 

En bog der både har pointe, bid og et væld af sjove historier. På trods af, at Kurt Lundholm til enhver tid vil benægte dette, og på trods af, at den opdigtede person Benny navnemæssigt ingen sammenfald har med Kurt Lundholm, er det utroligt påfaldende så meget Bennys oplevelser i trilogien falder sammen med Kurt Lundholms egne oplevelser.

 

Det meste af bøgerne omhandler karrieren i søværnet og derved den uundgåelige berøring med marinehjemmeværnet. Kurt hylder i sine bøger de sjove typer, der tidligere har huseret i såvel søværnet som marinehjemmeværnet. Kurt budskab står klart: Verden er blevet for politisk korrekt, for strømlinet og normalitetens i forvejen snævre sti er blevet alt for indskrænket, så der ikke mere er plads til at træde ved siden af. Det er faktisk et alvorligt budskab, men indpakket i Kurts sjove anekdoter og selvoplevede pudsigheder, bliver det sure hurtigt taget med det søde. Kurt Lundholm er civilt uddannet skibsfører og hans holdning til visse teoretiske linjeofficer skinner tydeligt igennem i bogen. I det hele taget får mange af de personer og institutioner der gennem tiderne er kommet på tværs af bogens Benny en på hattepulden - dẻr benægter Kurt Lundholms vendsysselske temperament og ikke mindst humor sig ikke.

 

Set i lyset af dette, giver det stof til eftertanke at der aldrig er knubbede ord om hverken marinehjemmeværnet eller de folk Benny i 70erne mødte der. Kurt respekterer de frivillige, der på amatørbasis og med entusiasme gør deres bedste.

 

Bogen er rigtig sjov at læse, og det er svært at lægge den fra sig på natbordet sent om aftenen. Undertegnede, blev selv medlem af marinehjemmeværnet i 1979- nogenlunde samme tid som Kurt Lundholms bog slipper, kan nikke genkendende til mange af de ting han beskriver om marinehjemmeværnet og tiden i Esbjerg. Jeg afventer med spænding den tredje bog i trilogien.

 

 

 

Læseranmeldelser:

Bjarne Kodal:

Jeg er nu færdig med at læse Cirkus Marinen. Skøn bog! Tusind tak for, at du deler dine minder med os andre.

 

Kaj Højlund Mogensen:

Ja, det jeg skulle have brugt som læsning på sommerferien er allerede læst og jeg glæder mig allerede til din næste bog udkommer. Det er to glimrende bøger du har skrevet om "Benny" liv.

 

Bo Jensen:

Vent ikke til jul, har lige læst bogen og den er fuldt ud på højde med Søriderne.

 

Jon Andreassen:

Yderst læseværdig bog og meget lattervækkende- jeg sad og grinede højt adskillige gange.

 

Jens Erik Jespersen:

Jeg har med fornøjelse læst Cirkus marinen og betragter de mange fortællinger som velmente kærlige klask til søværnet.Glæder mig til sidste udgave af triologien.

 

Niels Anker Lund Mikkelsen:

Det er skide gode bøger du skriver!

 

Ole Petersen:

Det er nogle gode bøger!

 

Michael Madsen:

Kan anbefales!

 

Steen Jørgensen:

Nu har jeg læst de to første bøger i denne serie og er i gang med den sidste. Hold Kæ.. hvor er det svært at lægge den fra sig og hvor er der mange sjove episoder, man kan nikke genkendende til. Kan kun anbefales.

 

Pris kr. 299,95 Køb bogen

 

Fakta om bogen:

Type: Paperback med farvebilleder

ISBN nr.978-87-992085-8-6

Udgivet: 29-august 2013

Udgave: 1.Udgave

Sider: 432

Pris kr. 195,- Køb bogen

 

Fakta om bogen:

Type: Paperback

ISBN nr.978-87-992085-4-8

Udgivet: Maj 2012

Udgave: 1.Udgave

Sider: 392

Pris kr. 195,- Køb bogen

 

Fakta om bogen:

Type: Paperback

ISBN nr.978-87-992085-3-1

Udgivet: 12.maj 2011

Udgave: 1.Udgave

Sider: 332

Pris kr. 295,- Køb bogen

 

Fakta om bogen:

Type: Paperback

ISBN nr.978-87-992085-0-0

Udgivet: Maj 2007

Udgave: 1.Udgave

Sider: 332