Skagens Øgenavne

Øgenavnet er kendt fra alle store arbejdspladser og mange mindre byer hvor det kan bruges som en venlig, uvenlig eller drillende tiltale i stedet for personens navn. Baggrunden kan være fysiske eller psykiske særtræk ved personer-ting han/hun har sagt eller foretaget sig. Herunder kan det være et forsøg på at latterliggøre en person der er kravlet op på en for høj hest.

I Skagen, hvor jeg var født og opvokset, var det ofte sådan, at vi børn kun kendte Skagboernes øgenavn, hvorfor når jeg senere efter mange år til søs, mødte nogle fra byen, var på herrens mark når de fortalte deres efternavn.

Det hjalp så når jeg fik listet et øge-kæle eller tilnavnet ud af vedkommende- så blev de sat på plads i det lille samfund, hvor vi var delt op i dem fra Østerby, Vester by og så de fine fra Midtbyen og Guldkysten. Senere da kom også Nordvestbyen til.

Skagen lokalhistoriske Arkiv rummer flere hundrede øge-kæle og tilnavne, men denne nøgleroman fortrinsvis kun omhandle de øgenavne det har været muligt at finde baggrund og oprindelse for.

 

Alle personer i bogen eksisterer eller har eksisteret, men forfatteren har af respekt for personerne og lovgivningen valgt kun at omtale øge/kæle/tilnavnet, titler og historierne bag navnet enkelte steder krydret med egne oplevelser og meddelte historier.

 

Signering af nogen ved Skagen Boghandel den 28 april fra kl11-13.

 

Videoen af Silverstar blev bragt i Skagens Avis.

 

Her video klip fra signering af min ottende bog Skagens Øgenavne som viser interessen for bogen.

I de to timer der var afsat strømmede det ind med købere i den populære boghandel i Skagen og jeg som forfatter endte op med skrivekrampe i højre hånd.

Selv efter denne signering, har jeg signeret en stor mængde bøger til salg i Skagen Boghandel og her på denne hjemmeside.

 

Uddrag af bogen:

 

Balancen. En kendt fiskeskipper fik som barn dette navn, fordi det kneb med balancen da han skulle balancere på en planke. Onde tunger hævdede senere, at det var fordi han havde fået et par øl og derfor havde problemer med balancen......

 

Bell Rock Hans. En kendt og festlig fiskeskipper med for-navn Hans, døbte sin kutter efter et kendt Skotsk Fyrtårn – Bell Rock. Derfor gik han under navnet Bell Rock Hans....

 

Calle Pus. En kendt spejder fra 1. Skagen Trop blev af venner kaldt Callepus. Sandsynligvis fordi han var en dejlig stor bamselignende type, som gik ind i folk med træsko på....

 

Den døde mand fra Høwi. En kendt fisker fra Høwi der hed Gunnar fik dette øgenavn på grund af denne episode. Gunnar havde været en tur på Cimbria, og havde sat sine træsko på kajen....

 

Det grønne flag. En kendt fiskeskipper med fornavn Johan blev kaldt Det grønne Flag, fordi han, når han sad nede i ”paradiset” altid hilste på folk ved at vifte med en flaske grøn Tuborg. Johan var ungkarl og ønskede som alle fiskere den-gang ingen kvinder ombord – de bragte uheld.

 

Frøken Thuesen. En pensioneret gammeljomfru og lærerinde der var frygtet af os børn. Hun boede i et lille hus midt i byen, og der var lige beskidt både ude og inde.....

 

Generalen. En kendt fiskeskipper, fik på en stålkutter bygget i Østtyskland, lavet fire stjerner i skorstenen. Derfor fik han dette øgenavn der refererede til en general....

 

Hul i røv. En kendt fritidsfisker der havde en lille garnjolle med et hul i agterenden fik dette øgenavn. Han driver i dag et lille gartneri lige uden for Aalbæk..

 

Isse Sømand. Som så ofte før går øge- eller tilnavn eller dele heraf i arv. Her fra bedstefar, der var både fiskeskipper og styrmand i Handelsflåden.......

 

Jack Skagen. Arrestforvarerens søn Jens startede til søs på skoleskibet Viking i 1905. Hun var en firemastet bark bygget af DFDS på Nakskov værft...

 

Jens Dimmelim. En kendt En kendt opsynsmand fra Vestre Opsyn uden for Skagen havde fået dette tilnavn. Det stammede fra hans ringning med klokken, når han som ...

 

Kaptajn Mannerheim. En kendt skagbo, der som ung deltog i kampene mellem Østerby og Vesterby, blev opkaldt efter den kendte finske krigshelt, der under den Finsk-Russiske krig sørgede for at påføre de russiske angribere store tab....

 

Klara Kluk. En kendt overlærer på Kappelborg Skolen blev af børnene opkaldt efter en på den tid kendt tegneserie-figur, nemlig Klara Kluk i Disney serien Andeby. ..

 

Tæwdo. En kendt kusk på havnen da man kørte fisk med hestevogn. Han, der var mere end almindelig stærk, var af vognmanden udstyret med en kornskovl, hvor bladet var tre gange en almindelig skovl, som han brugte når han læssede sand og grus på vognen...

 

 

Læser anmeldelser:

 

Kaj Hjermitslev: Dejligt bog hvor jeg blev henført tilbage til mit barndoms Skagen.Kan huske og se de fleste personer der er nævnt i bogen for mig.

Skønt med de mange små historier om personerne der bliver omtalt hvilket gør, at bogen kan læses med stor fornøjelse selv om man ikke kender de pågældende.

 

Viggo Wilche: Jeg har læst den og kan huske mange af navnene. Den er anbefalelsesværdig.

 

Lone jensen: Sad lige og skimtede bogen idag. Hvor underholdende og fantastisk.

 

Lona Hansen: Jeg var selv i Skagen og hente min dejlige bog Tak.

 

Arnold Bruun:.Det er en bog der er værd at eje med de tilhørende små anekdoter. Jeg husker når min far og Wolle Schmidt fortalte om bøfhans , det grønne flag mfl og vi lyttede til de to. Vi lå flade af grin.

 

Dorthe Simon Houmann:.Jeg skal skynde mig ned og hente 2-3 eksemplarer ud til plejecenteret Drachmannsvænget. En af vores personale har været så sød at låne hendes bog ud til os til stor glæde for beboerne, så vi må have nogle eksemplarer liggende derude, der kom mange snakke og minder frem da de læste i bogen.

 

Loan Hansen: Tak.Skøn bog..Ja den må da ..lige ligge på et plejehjem i Skagen......Wauuuuuuuww

 

Gitte Molly mSalmonsen: Dejlig bog tak.

 

Helle Susan Gru Poulsen: Dejlig bog tak.

 

Jens Allan Mose: Tak for den rigtig fine bog. En sjov ide.

 

Bente Vest:.Det er en skøn bog- vil gerne dele med min mand

 

Sonj Mortensen:.Tak, vi har grinet noget, en fantastisk bog.Køb den er mange gode historie i den, jeg har grinet meget ved at læse i den.

 

Kiss Christensen:.Det er en super dejlig bog og når jeg læser i den kommer der mange minder fra min barndomsby Skagen så tusinde tak.

 

Dorthe Kohsel Andersen:.Jeg arbejder på Ankermedet Plejecenter, og der havde jeg den store fornøjelse at stifte bekendtskab, med din bog om øgenavne i Skagen. En af vores beboere havde fået den i farsdagsgave, han er selv nævnt deri, under flere navne. Vi sad en lille flok og læste højt, mange af vores beboere kender/kendte en hel del af personerne, og kunne bidrage med flere historier, om dem. Det var virkelig noget der optog dem.