Søridder seriens anmeldelser.

Anmeldelser af Søridder seriens bøger

Udpluk af læseranmeldelser fra alle bøgerne.


Anders S. Østergård:Dine bøger har givet mig den bedste jul i lange tider. Er netop nu den 15 januar blevet færdig med at læse mine julegaver(første gang) Som jeg sagde til en kendt sangerinde "jeg troede jeg vidste det meste om Jazz", sådan havde jeg det også med at sejle til søs, men jeg må erkende, at jeg stadig kan suge viden til mig. Tak fordi du har skrevet og udgivet disse bøger, hvor der er plads til både humor og uhyggelig alvor.


Niels Gungaard:Har netop læst begge dine bøger "Søridderne" og "Mytteriet".Det er to velskrevne bøger.

Mht. "Søridderne", så er det en velskrevet og hummoristisk bog om denne "fiktive" sømand og hans oplevelser.


Jens Hedegaard Kristensen:Jeg er lige blevet færdig med Søridderne. Herlig læsning. Jeg morede mig kosteligt. 


Jonna Oesen:Læseværdig og tankevækkende = skidesjov!


Steen Jørgensen:Nu har jeg læst de to første bøger i denne serie og er i gang med den sidste. Hold Kæ.. hvor er det svært at lægge den fra sig og hvor er der mange sjove episoder, man kan nikke genkendende til. Kan kun anbefales.


Arne Jacobsen:Mange ting er sket udenom Admiralitetet og har alligevel fundet plads i vore hjerter og erindringer. Tak for at du har gjort det muligt via dine bøger at få lidt mere at vide om netop disse slet skjulte historier. Bliv ved sømand.


Alice Starberg Jacobsen: Den har jeg købt-interessant læsning om spritsmugling i Frederikshavn. Har oplevet i 90' erne at toldere fra Frederikshavn lå i skjul i klitterne ved Palmestranden på jagt efter smuglere.


John Fenger:Super bøger - underholdende og autentiske - troede det jeg husker fra oplevelserne ombord var farvet af årene der er gået (50 år i år) eller hukommelsen har spillet mig et pus, men nej de blev autenstik genoplevet i bøgerne. Go' læsning Go' jul.


Knud Leimand:Jeg læser med interesse Kurts erindringer fra Søværnet. Især dem fra Nordatlanten. Og jeg kan forsikre dig, at de er valide (kunne have skrevet dem selv) og skrevet med kærlighed til det gamle værn.


Anmeldelse fra  tidskrifter.

Jydsk marinetidende.

“Cirkus Marinen”

 Pensioneret orlogskaptajn og tidligere fartøjsfører i marinehjemmeværnet Kurt Lundholm Christoffersen- blandt venner kaldet ”Stoffer” er i foråret 2012 barslet med sin anden bog i trilogien om den opdigtede person Bennys oplevelser til søs.

 En bog der både har pointe, bid og et væld af sjove historier. På trods af, at Kurt Lundholm til enhver tid vil benægte dette, og på trods af, at den opdigtede person Benny navnemæssigt ingen sammenfald har med Kurt Lundholm, er det utroligt påfaldende så meget Bennys oplevelser i trilogien falder sammen med Kurt Lundholms egne oplevelser.

   Bogen er rigtig sjov at læse, og det er svært at lægge den fra sig på natbordet sent om aftenen. Undertegnede, blev selv medlem af marinehjemmeværnet i 1979- nogenlunde samme tid som Kurt Lundholms bog slipper, kan nikke genkendende til mange af de ting han beskriver om marinehjemmeværnet og tiden i Esbjerg. Jeg afventer med spænding den tredje bog i trilogien.


Så udkom den sidste bog i trilogien om ”Bennys” oplevelser i Søværnet og Marinehjemmeværnet, og som skrevet da forrige bog blev anmeldt, har jeg glædet mig til at læse netop denne bog, hvor Bennys liv rigtigt kommer i berøring med Marinehjemmeværnet. Både som chef for Sødefensionsafsnit Esbjerg og senere som fartøjsfører og frivillig stabsofficer ved Marinehjemmeværnsdistrikt Vest.

 Bogen er et must under juletræet for enhver gæv mariner. Men den slutter lidt for træls efter min mening og jeg er meget fristet til at omskrive den slutning - men det kræver nok en snak over et glas med forfatteren.


 Under Dannebrog.

Stå aldrig til søs er tredje udgivelse i trilogien om skæve og morsomme historier fra handelsflåden, Søværnet og Marinehjemmeværnet. Med en søgående uddannelse og erhvervskarriere i de nævnte flåder, har forfatteren Kurt Lundholm Christoffersen alle forudsætninger for at skrue nogle gode historier sammen. Og det gør han så.

 Ifølge forfatteren er bogen opbygget omkring kendte skibe og tjenestesteder med fortrinsvis opdigtede personnavne. Disse er inspireret af faktuelle hændelser og genfortalte historier fra søens folk, hvor humor og øgenavne siden Tordenskjolds tid har været en vigtig del af virksomhedskulturen og traditionerne.


Fagbladet CO Sea.

  Sidste bind i humoristisk trilogi med alt godt fra havet og mere til.

 Det er igen de ufortalte historier der har førsteret i denne tredje og sidste bog i Søridderserien fra pensioneret orlogskaptajn Kurt Lundholm Christoffersen. Morsomme historier om farverige personer fylder siderne, hvor hovedfiguren igen - som i de to øvrige i serien - er Benny.

 Forsvarets tre værn går ikke ram forbi i bogen, der også runder både hjemmeværnet, havne og myndigheder. Perioden, som bogen strækker sig over, rækker fra 1979- 2006.Med forfatterens egene ord beskrives perioden som tiden, hvor den kolde krig blev varmet op til situationen i dag med andre kendte trusler og opgaver. Til historien om bogen hører også, at advarslen fra admiralens vise: Stå aldrig til søs, her citeres af en mand, der selv tilbragte 37 år i Søværnet.


Fagbladet Søfartens Ledere.

 For en del år siden var jeg sendt på kursus på Flådestation Frederikshavn. I en pause blev vi antastet af en lille venlig mand, som i civilt tøj og med en hund ved sin side, kom og hilste på. Jeg kendte ham ikke men fik bagefter at vide at det var Stoffer. Stoffer havde jeg hørt om.

 Selv samme Stoffer er nu udkommet med en meget humoristisk bog der handler om livet i Søværnet. Det er skam en alvorlig sag men er skrevet med så meget glimt i øjet, at jeg ofte sad og klukkede stille under læsningen.

 Historien begynder i farvandene ved Grønland og slutter med Marinehjemmeværnet. Begge dele kender jeg godt og følte mig straks godt tilpas i bogens selskab. Desværre benytter det militære system sig i høj grad af forkortelser. Disse militære forkortelser går naturligt nok igen i bogen men kan være svære at sætte sig ud over under læsningen.

 Snyd ikke dig selv for et unikt indblik i livet ved Søværnet og forbered dig på nogle gode grin undervejs.

 Bogen fortjener 5 stjerner af 6 mulige.

 Jan Skat Riishøj - styrmand


Anmeldelse  af  Henrik Gjøde Nielsen Told-og Skattehistorisk Selskab.


Kurt Lundholm: Frederikshavn. En smuglerrede.


 

  Normalt ville man ikke anmelde skønlitteratur i et fagtidsskrift som Zise. Når vi gør en undtagelse her skyldes det dels bogens emne, og dels dens kilder og metode, som faktisk placerer Kurt Lundholms bog Frederikshavn. En smuglerrede et sted mellem fakta og fiktion. Forfatteren anfører selv, at bogens personer og fartøjer er hentet fra forskellige historiske kilder, men at nogle af handlingerne er fiktive, men inspireret af virkelige personer. Bogen er, anføres det, en romantiseret krønike om spritsmuglerne til søs, deres bagmænd og medhjælpere på land; folk, der i Vendsyssel i perioden i 1918- 1960 smuglede vin og sprit  til Danmark, Norge og Sverige.

  Bogen sætter også fokus på den hykleriske holdning i Danmark, der kom til udtryk i perioden. Og så er den i øvrigt dedikeret til forfatterens bedstefar, som blandt meget andet var spritsmugler, hvilket han kun nødigt talte om.

  Således beredt går det over stok og sten, bl.a. med beretninger om den herostratisk berømte (eller berygtede) storsmugler Ernst Bremer og Herthas flak, hvor »lagerskibene« i internationalt farvand kunne være i fred for toldvæsenet og de våde varer omlades og udskibes til de tørstende folk i Danmark, Norge og Sverige, og mens teksten bevæger sig ud og ind i historie og fiktion, er bogen forsynet med autentiske fotografier af steder, fartøjer osv.

  For de læsere i det nordligste Vendsyssel, der har erindringer om tiden, er der i en vis udstrækning tale om en nøgleroman, eller i hvert fald en fortælling om virkelige mennesker og til dels begivenheder, mens der for andre læsere er tale om et detaljeret indblik i en verden, som man ellers i almindelighed ikke har adgang til. Mange var involveret i smuglerierne, også prominente borgere, hvilket på et tidspunkt fik præsten i Skagen til i en prædiken at nævne, at det ikke altid var Guds bedste børn, der sad på de forreste rækker.

  Kurt Lundholms bog vil ikke komme til at optræde i de toldhistoriske litteraturoversigter, og det er heller ikke hensigten. Bogen gør det, som forfatteren ønsker: Nemlig at give et tidsbillede og et indblik i en verden, som på den ene side principielt bestod af forbrydere, høje såvel som lave, og som på den anden side ofte er omgærdet af et vist romantisk skær, der bunder sig i opfattelsen af, at smugling jo ikke er en »rigtig« forbrydelse, men dybest set en beskæftigelse, som er om ikke ærværdig så dog forståelig. Måske især i bogens område. Som bekendt, og som det anføres, har (eller vi må hellere sige havde i gamle dage) vendelboerne den opfattelse, at der er langt til Gud i himlen, men længere til København.

  Det er værd at bruge noget læsetid sammen med  Kurt Lundholms bog, hvis handling udspiller sig i den del af landet, hvor moms og skat aldrig rigtigt har slået igennem. Efter sigende.

Henrik Gjøde Nielsen

Told-og Skattehistorisk Selskab

Klik på billedet med Fleksnes og se videoen om den Norske Marines største smuglersag i 1969 og læs mere om sjove detaljer i bogen Cirkus Marinen og denne bog fortalt af nogle af de involverede skibschefer, samt om bagrunden for at det sorte gæng blev tilkaldt af chefen for Håkonsværns Flådestation.

Dansk Told og Skats fagblad.