Anmeldelser fra de lokalhistoriske Skagen bøger.
Skawbo Øgenavne.
Mens krænkelseskulturen er ved at tage livet af vores grundlovssikrede ytringsfrihed, og alt for mange griber til offerkortet, har forfatteren Kurt Lundholm fra Skagen vovet at udgive sin tredje bog om øgenavne
Den første bog om dette emne var Øgenavne i Søværnet, der var en succes inden for forsvaret. Den anden bog, der hed Skagens Øgenavne, var trods forfatterens skepsis en bragende lokal succes med mange solgte bøger til læsere med tilknytning til Skagensområdet samt de mange turister, der hvert år besøger Skagen.
Bogen ramte en nostalgisk trend, hvor læserne ønskede mere af det samme, hvorfor jeg på gentagne opfordringer valgte at skrive en mere omfattende udgave med titlen Skawbo Øgenavne med over 700 øge-kæle-og tilnavne, oplyser Kurt Lundholm.
Da han i efterkrigsårene voksede op i Skagen, havde stort set alle et øge-kæle eller tilnavn, og da han efter skibsføreruddannelse blev shanghajet til Søværnet, var det samme tilfældet her. Og da særligt de festlige historier bag disse navne altid har fascineret ham, blev de ubevist også nævnt i de andre bøger han udgav- ligesom han fandt, at der i den omfattende litteratur, der er udgivet om Skagen, stort set ikke fandtes en bog eller artikel uden at øge-kæle eller tilnavne var nævnt.
Derfor valgte han i 2016 at påbegynde de nævnte bøger, hvor alle personer i bøgerne eksisterer eller har eksisteret, men forfatteren har af respekt for personerne og lovgivningen i disse nøgleromaner og opslagsværk, valgt kun omtale øge, kæle eller tilnavnet, titlerne og historierne bag navnet - enkelte steder krydret med egne oplevelser, historier fra udgivne bøger og genfortalte historier. Få steder er døbte navne dog nævnt efter tilladelse, eller fordi de er nævnt i allerede udgivet litteratur.
Disse øge-, kæle-, og tilnavne skal ses med et glimt i øjet, og de fleste, der fik dem tildelt, opfattede dem da for det meste også sådan, blandt andet fordi humor i Skagen - især på havnen - var, og stadig er, udpræget.
Skawbo Øgenavne er selvfølgelig udført på et miljøbevist trykkeri med.
Der er stor interesse for denne bog, derfor har forfatteren oprettet en FB gruppe med ca. 2000 medlemmer som kan kommentere bogen samt komme med nye navne og historier, der løbende opdateres på en PDF fil på denne link.
Richard Banden.
Af Michael Egelund (WebRedaktør)
At der er stor interesse for perioden efter 2.verdenskrig viser dets store salg af bøger hos lokale boghandlere, og de mange velbesøgte arrangementer som Skagen Lokalhistoriske Forening har afholdt i 2009 og 2010, og nu senest planen om at lave en film om perioden fra den 4.maj om aftenen til hen halvtredserne.
I filmen er det planlagt at ”dramatisere” nogle af beskrivelserne i RICHARD BANDEN og lave scener med nogle af de drabelige slagsmål mellem banderne.
I øvrigt er alle billetter til foredraget, om RICHARD BANDEN i Tinghuset Skagen, udsolgt til foredraget den 14.april kl.1930, hvor tre til fire af Richard Bandens medlemmer vil fortælle om bogen og deres oplevelser i efterkrigsårene. Den store interesse har fået Skagen Lokalhistoriske Forening til at planlægge endnu et foredrag om RICHARD BANDEN, så de som måtte gå forgæves til det første foredrag senere ville kunne møde medlemmerne af RICHARD BANDEN..
Endelig dato opgives her på SkagensAvis efter den 14.april.
Foredraget omhandler erindringsbogen RICHARD BANDEN som skagboen Kurt Lundholm udgav i 2009, hvor han fortæller om skolegang, fritidssysler og spejderliv i Skagen i årene umiddelbart efter befrielsen og frem til 1953, hvor Kurt Lundholm blev optaget på Esbjerg Søfartsskole.
Meget af bogen handler om de drengebander, der huserede i byen, først og fremmest Richardbanden, som Lundholm var medlem af, men naturligvis også f.eks. Vestergaardsdrengene, Vistibanden, Høwboerne og Mosegårdsungerne, som man lå i evig strid med. De forladte tyske bunkers var bandernes foretrukne tilholdssted og dannede en fascinerende kulisse for bandernes drengestreger, der langt hen ad vejen var ganske uskyldige.
Også spejdertiden er grundigt beskrevet, herunder portrætteres Jens Dimmelim i Vestre Opsyn som med sine farverige historier og sit engagement gjorde, at spejderne fik nogle uforglemmelige oplevelser hos Jens og Marie.